headershadow

Latest Blogposts

Ontstaan Hygiëne “Richtlijnen” Tatoeëren

Old school Tattooing- Sailor Jerry

Ontstaan Hygiëne “Richtlijnen” Tatoeëren

In Amsterdam werken de tatoeëerders al sinds 1987 volgens de Richtlijnen Tatoeëren van de GGD. Tot die tijd was er geen enkele controle op de hygiëne. De artiesten werkten zoals ze dat van hun voorgangers geleerd hadden en een ieder bedacht er zelf nog wat bij. Meestal handelingen die hen het beste uitkwamen…

Tot die tijd werkte men zelfs nog zonder handschoenen! Vergeleken met de werkwijze van nu leefden we in de middeleeuwen. Aan de hygiëne was sinds de uitvinding van het elektrisch tatoeëren (rond 1850) nog niets veranderd, men wist ook niet beter. Het systeem werkte! Inkt in de huid aanbrengen.

In ’87 echter, zo gaat het verhaal, kregen drie bemanningsleden van een Amerikaans oorlogsschip geelzucht nadat ze in Amsterdam hadden aangelegd.

Nu kwam geelzucht wel vaker voor op een schip, maar 3 tegelijk vond de scheepsarts toch wel frappant.

Hij (’n soort dr House?) ging op onderzoek uit en samen met de kapitein kwam hij tot de conclusie dat er iets misgegaan moest zijn in een tattooshop in A’dam.

De kapitein nam contact op met de burgemeester en die droeg de zaak over aan de GG&GD.

De Heer Albert Boonstra (GG&GD) kreeg de eer om zich in de zaak te verdiepen en hij ontwikkelde, na ter plaatse onderzoek te hebben gedaan, de eerste “richtlijnen” voor tatoeëren.

Amsterdam was de eerste stad in Nederland, misschien in Europa en waarschijnlijk in de hele wereld, waar een tattoo alleen mocht worden gezet onder toezicht van de GG&GD.

De GG&GD kwam ongevraagd de shop bezoeken en keurde volgens de toen geldende richtlijnen. De controleurs kwamen onaangekondigd, 1x per jaar, soms 2x per jaar, soms een jaar niet, dan weer 2x in een week! En je kreeg er ook een cijfer voor!

Deze keuringen waren gratis.

Een paar jaar later volgde Middelburg, waar de toenmalige voorzitter van de Nederlandse Bond Van Tatoeëerders woonde.

Tot de invoering van de Nederlandse Hygiëne richtlijnen voor tatoeëren in 2007! kon iedereen in de rest van dit land bv nog steeds tattoos zetten zonder zelfs maar handschoenen te dragen, om maar wat te noemen.

In de meeste tattooshops droegen de meeste artiesten wel al handschoenen en werd er ook al wel op de hygiëne gelet, zeker onder invloed van de dodelijke aids-golf die toen heerste! (eind jaren 80-begin jaren 90)

De “richtlijnen”, klinken vrijblijvend maar zijn dat niet! Elke geregistreerde tattooshop is verplicht zich er aan te houden op straffe van hoge geldboetes en zelfs sluiting. De tattooshop moet een ,aangevraagde!, keuring ondergaan van de GG&GD en moet worden goedgekeurd op de hygiëne-handelingen. Na goedkeuring volgen de vergunningen die twee jaar geldig zijn. Voor deze keuringen betalen de tattoo/piercing-shops vele honderden Euro’s!

Er schijnt nu enig verzet onder de shophouders te ontstaan tegen de nieuwe regeling,

ik hou je op de hoogte!

 

TIP: Om alvast veel kennis over het VAK tatoeëren op te doen kun je mijn GRATIS e-book hieronder direct downloaden.

Optin Arrow
Gratis E-Book!

 

 

 

 

 

 

 

tattoo artist, geeft ook tattoo- en piercingcursussen, http://www.zelftatoeeren.nl
Meer over

0 reacties op “Ontstaan Hygiëne “Richtlijnen” Tatoeëren

Plaats een reactie


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.